Hvordan spille tennis

Tellingen i tennis

Tellingen i tennis er egentlig ikke så komplisert som mange tror. Man teller bare hvert game  0, 15, 30, 40 og så er det game. Ett sett telles 1, 2, 3, 4, 5, 6 games og den som først vinner 2 sett har vunnet matchen – sånn er det».

De fleste synes nok tellingen i tennis er litt mer komplisert enn i andre ballspill. I de første kampene er det lurt å spille med noen som kan tellingen. Etter et par kamper pleier det å bli litt mer forståelig. Les mer om tellingen under så oppdager dere kanskje logikken.

Tellingen i hvert game

Tellingen kommer sannsynlig fra England og man brukte klokken som utgangspunkt med hvert kvarter (hvert 15. minutt) som tellende poeng:

Første poeng spilles diagonalt til venstre serverute (sett fra serverens side). Neste serve (poeng) til høyre serverute (sett fra serverens side). Slik fortsetter det fra annenhver side til gamet er ferdigspilt.

Den spilleren som først vinner 4 baller i et game har vunnet gamet:

Når en spiller vinner første poeng kalles det 15, neste poeng 30 og så 40 (45 hadde vært mer logisk. Om det var lettere å si 40 eller om et var fordi minuttviseren ikke klarte å løfte seg opp til 45 vet man ikke sikkert). Neste poeng er game. Den spilleren som server skal telle høyt før neste ball spilles. Serverens poengstilling nevnes først.

Har begge spillere 15, kalles det a-15, har begge spillere 30, kalles det a-30, mens hvis begge har 40 kalles det deuce. Neste poeng etter deuce kalles fordel. Er det fordel til den som server er det fordel inn, fordel til den som tar imot serven kalles fordel ut. Vinner den som har fordel neste poeng blir det game til denne spilleren. Motsatt blir det påny deuce. Dette gjør selvfølgelig at et game kan ta veldig lang tid, og derfor har det innført noe som kalles «no add«. «No add» betyr at den som vinner poenget når stillingen er «deuce» har vunnet gamet. Ved «no add» kan spilleren som tar imot serve bestemme hvilken serverute det skal serves til.

«No add» i double (to spillere av samme kjønn på hver banehalvdel): samme som for single (to spillere). Mottaker lag velger hvilken side det skal serves til.

OBS! «No add» i mixed double (to spillere av hvert kjønn på hver banehalvdel): Er det guttens tur til å serve, server han til gutten på den andre siden, er det jentas tur til å serve, server hun til jenta på den andre siden.

Tellingen i hvert sett

Sidebytte skjer etter første game i hvert sett, deretter for hvert andre game. Det betyr at man bytter side når det er oddetall spilte games i hvert sett.

Den spilleren som først vinner 6 games har vunnet ett sett. Ett sett må vinnes med to games mer enn motstanderen, 6-5 er ikke nok, settet må vinnes 7-5. Ved a-6 i games spilles tie-break. Ett sett kan vinnes med følgende kombinasjoner 6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4, 7-5 eller 7-6

Ved best av tre sett er det det som først vinner 2 sett som er vinneren.

Ved best av 5 sett er det den som først vinner 3 sett som er vinneren.

Tie-break

Tie-break spilles best av 12 games, dvs. første man til 7 poeng har vunnet. Tie-break må vinnes med 2 poeng. Tie-break spilles slik at den som er på tur for å serve, server første poeng, deretter server man 2 poeng hver til en spiller har vunnet tie-break. Etter hvert 6. spilte poeng bytter man side i tie-break.

I double og mixed double skal man serve i den rekkelfølge man servet ved games. Førstemann server én gang, deretter server man 2 ganger hver.

Serve

Man har to forsøk på å serve i riktig rute. Ved to feil (dobbeltfeil) taper man poenget.

Dersom serven er nær nettet og lander i riktig rute får man serven om igjen. Dette kalles «let» eller «net».

«Let»

Forstyrres spillet (f.eks. ball fra annen bane) eller at en ball ikke kan avgjøres sikkert spilles poenget om igjen. Forstyrres man ved 2. serve får man 2 nye serveforsøk.

Ball på linjen

Ballen er godkjent selv når ballen tangerer linjen på utsiden, og det er det mange som ikke vet ,og derfor dømmer feil!